Saturday, 29 September 2018

Biskut Baby Homemade :Homemade Baby Teething Biscuit

Assalamualaikum

Hai!

Hari ni Aimi nak share 1 resepi biskut baby.Biskut ni Aimi dah banyak kali buat tanpa gagal tau.Sangat senang buat,gerenti sedap dan menjadi.Plus,senang jer resipi.Simple2,xyah sakit kepala nak cari bahan-bahan.So simple and easy.

Let's check it out.

Biskut Baby

1/2 cup unsalted butter
1 cup tepung jagung
1/2 cup unbleached flour/tepung atta
Sikit susu/air
Perisa(labu,kurma,epal,carrot,buah naga-terpulang pd ibu2 ye)-sukatan agak2 ye

Pukul butter dgn buah(puri/lecek/mash).X perlu gebu/kembang pun.Cukup hanya sebati.Saya guna spatula jer.

Masukkan tepung,sikit air(kadang x masuk pun).Uli doh biar sampai boleh terap/tekup(lembik blh add flour ye).Simpan dlm peti lbh kurang 30 minit.Then boleh keluarkan,buat la apa2 bentuk ibu nak.

Bakar dgn oven,suhu terpulang pd oven masing2.

Biskut ni x keras sgt.Sesuai utk teething.Sesuai utk baby xde gigi jgk sebab tekstur dia mcm biskut raya.Rangup tapi cair dlm mulut.Anak saya ada alergik.Setakat ni ok.Rashes x naik di kulit dia.Biskut ni senang sgt buat.InsyaAllah dijamin berjaya & menjadi.

Acuan bentuk girl tu beli di Mr Diy.

1 adunan dapat agak banyak tau biskut ni.Tapi depends pd bentuk kita buat.Biskut ni sangat la tahan.Simpan dalam bekas kedap udara,sebulan lebih pun x berkulat or lemau.












Ini perisa buah dragon fruit tau.Yang color purple.Asli.Just mash jer,jangan add air ke apa2.Then campur jer dgn doh tu ok.Nak letak apa2 perisa/perasa pun boleh.Apa2 jenis buah pun ok.Cuma peanut butter hati2 skit tau.Sebab doh akan jadi sangat berminyak then biskut tu jadi lembik.Susah sangat nak terap.Bila dah siap bakar akan jadi terlalu gebu.





No comments:

Post a Comment